YOMI

Yomi ben jij. Het zit in je. Misschien is het wat verlegen of zit het diep verborgen, maar ongetwijfeld is het aanwezig.
 
De mensen waarmee ik doorheen de jaren heb gesproken en aan Yomi heb gedaan, zullen zich ongetwijfeld de “strand” vraag herinneren: “Je bent op het strand en iemand uit de groep wil je in het water duwen. Wat doe je? A, Je probeert de situatie zo snel mogelijk te ontvluchten, of B, je vindt het geweldig en gooit jezelf volledig in de strijd.”. Een overgrote meerderheid neigt naar B, soms wat aarzelend maar vaak ook heel overtuigend. Uiteraard! Wat is er authentieker dan een ontladende stoeipartij, een fysieke interactie tussen twee?
 
Jammer toch dat dergelijke momenten op 1 hand te tellen zijn. Ik wilde hiermee aan de slag gaan en een veilig kader bieden, waarbinnen je met een begeleider, vriend, collega, kind, ...fysiek in interactie kan treden. Geen verborgen agenda of onuitgesproken verwachting. Met twee de Yomi-mat op.
 
Vooral speels en met momenten best pittig. De worsteling daagt ons uit, lichamelijk, maar ook in het hoofd. De zintuigen worden op scherp gezet. De nabijheid van de ander voert ons doorheen een traject van emoties. Prikkels die we een plek moeten geven. Misschien zelfs een aanzet tot reflectie of een stretch van de comfort zone.
 
Net zoals bij een verbaal gesprek, gaat de fysieke interactie met je begeleider, misschien eerst wat stroef, maar ergens onderweg vind je ongetwijfeld een klik, een connectie. Vanaf dan, ga je vrij rollen. De fysieke training is een aangename extra.
 
Iedereen benadert Yomi anders en dat is prima. Het open frame laat toe om er uit te halen, wat je zelf wil. Uiteraard gaat Yomi over lichaam en geest, over grenzen en gender. Zelfs over weerbaarheid, veerkracht en emotie. En nog zoveel meer.
 
Hoe dan ook, Yomi zal niemand onberoerd laten. Het zit ingebakken in onze natuur, in de way we are. Olivia Newton John zong het al: “Let me hear your body talk”.
 
Just roll!
 
Mike
 
***

#yomi #physical #mental #communication #nonverbal #bodylanguage #starttoroll #intimacy #impulse #stoeien #comfortzone #bounderies #empowerment #gender #respect #safe #starttoroll #bodyconfidence

***

De aparte maar zeer natuurlijke benadering van Yomi, zorgt voor een aantal nuttige toepassingen binnen jeugdzorg, opvoeding en hulpverlening.

Enkele mogelijke toepassingen

::: Diverse problematieken:

Trust issues
Sociale vaardigheden
Assertiviteit & Eigenwaarde
Weerbaarheid
ADHD
Burn out / Bore out
Anger management
Geweldproblematiek
Slachtoffers sexueel geweld/misbruik
Impulsbeheersing
Autoriteit issues
Relatie & intimiteit

::: Opvoeding & Jeugdzorg

Grenzen stellen, aftasten en bewaken
Body awareness
Rollenpatronen
Connectie tussen ouder en kind / begeleider en cliënt
Intimiteit en lichamelijkheid als verbinding

::: Hefboom/accelerator voor betere prestaties:

Topsporters (assessment - weerstanden - persoonlijkheid - adaptatie - ...)
Performing artists (danser, acteur, …)
Managers
Eigentijdse man/vrouw.