Blog

 

De rol-methodiek van Yomi is uniek in zijn eenvoud. Samen rollen, zonder meer, is het uitgangpunt. Afhankelijk van de twee "rollers" die met elkaar in interactie treden, kunnen er dan laagjes worden aan toegevoegd. Zo kan een sessie variëren van een pure sportieve worsteling over een speelse contact flow, tot een diep introspectietraject. In al...

Een vraag die vaak wordt gesteld: "Wie zijn die mannen en vrouwen waarmee je rolt?". Uiteraard zal ik geen namen noemen, maar wat ik wel kan zeggen, is dat het een boeiende groep van mensen is, afkomstig uit alle windstreken, met of zonder sportieve appetijt. Voelers & bewegers. Ondernemers & opvoeders. Theatermakers en verplegers. Jong en oud.

Alhoewel het rollen in onze natuur ingebakken zit en de drang ernaar bij heel wat mensen aanwezig is, blijkt de drempel vaak nog bijzonder hoog. Er zijn m.i. 2 oorzaken: trauma of sociale conditionering.

Yomi of de skill van het rollen is een open systeem, dat toelaat om op een veilige en respectvolle manier, fysiek in interactie te treden met een rol-partner, energie te kanaliseren en mentale impulsen een plek te geven. Er wordt daarbij niet vertrokken van een keurslijf aan regels en technieken, maar van vrij spelen, stoeien en worstelen. Dat is...

Rol-identiteit

29-06-2020

Iedereen rolt op zijn eigen manier en dat is prima. Wanneer twee mensen samenkomen op de mat, weet je nooit vooraf hoe het zal lopen. De fysieke schaakpartij kan alle kanten uit. Het referentiekader van de vrouw of man bepaalt hoe het rollen zich zal manifesteren. De kans is groot dat iemand met Yoga ervaring veel stretch momenten, bewust of...

Na 4 maanden stilstand, kunnen we opnieuw de mat op. De eerste rol-sessies worden ondertussen geboekt. In een 1op1 set-up, gaan we samen rollen. We worstelen met elkaar. Er is ruimte om fysiek te graven en onze (op de proef gestelde) energie los te laten.

Het antwoord is ja en nee. Door het verbod op contact tussen personen, is het niet meer mogelijk om reguliere sessies in te plannen. Dat zou te risicovol zijn. De sessies met een Yomi-begeleider en de start to roll trajecten, hernemen we naar alle waarschijnlijkheid in mei 2020.

Men vraagt mij vaak waarom ik aan Yomi doe. Wat het met me doet en waarom ik het wil delen met mensen. Het antwoord is redelijk voorspelbaar: ik geloof rotsvast in de speelse fysieke interactie tussen 2 personen. Het lichamelijke activeert de nodige chemische verbindingen in het hoofd. Lichaam en geest worden zo 1 geheel.