Intro

Mike onderzoekt en exploreert al meer dan 25 jaar het tactiele spel, in al zijn vormen. Yomi is het resultaat van dit leerrijk en voortdurend proces.


Yomi ben jij. Misschien is het wat verlegen of zit het diep verborgen, maar ongetwijfeld is het aanwezig. Yomi is een skill die iedereen kan beheersen. Yomi is een spel- en expressievorm of een tool voor introspectie en reflectie. Bovendien is Yomi een statement. Een krachtig signaal tegenover uitwassen zoals overschrijdend gedrag of de verpreutsing van de maatschappij.


In een online realiteit, waar mensen steeds minder fysiek in sync zijn met elkaar, geeft Yomi ruimte aan pure, krachtige en intieme menselijke emotie en interactie.

Sinds de jaren '90 onderzoek ik de "tactiele struggle" in al zijn facetten. Nog voor "playfight" en "martial arts" op de radar kwamen van de (artistieke) wereld. Iedereen waarmee ik doorheen de jaren heb gesproken, gestoeid of een Yomi sessie heb beleefd, zal zich ongetwijfeld de "strand" vraag herinneren: "Je bent op het strand en iemand uit de groep wil je in het water duwen. Wat doe je? A, Je probeert de situatie zo snel mogelijk te ontvluchten, of B, je vindt het geweldig en gooit jezelf volledig in de strijd.". Een belangrijke meerderheid neigt naar B, soms wat aarzelend maar vaak ook heel overtuigd.

Op de Yomi-mat vertellen mensen spontaan over het stoeien met broer en zus of over speelse interacties op hooizolders, tijdens het kamp van de jeugdbeweging. Ook de meer intieme worsteling tussen partners, komt aan bod. Al deze fijne en impactvolle herinneringen en momenten, zijn vaak op 1 hand te tellen of zijn zelfs volledig verdwenen uit het volwassen leven.

Jammer toch, dat deze mooie momenten zo zeldzaam zijn. In onze digitale maatschappij, delen we quasi alles, maar schrikken we van een schouderklopje. We durven elkaar niet meer aanraken. Een speelse interactie tussen vrienden, verwart ons. Ouders weten vaak niet hoe ze met hun kinderen moeten stoeien en partners slagen er maar moeilijk in om wederzijdse (fysieke) verwachtingen, in te schatten. Deze tendens zal zich, naar mijn gevoel, recht evenredig ontwikkelen met de verdere digitalisering.

Yomi gaat hiermee aan de slag en biedt een veilige omgeving, waar je met een facilitator (of oefenpartner) fysiek in interactie kan treden. Speels en met momenten pittig en intens. Worstelen is misschien wel het meest gebruikte woord in teksten over hulp en opvoeding. Iedereen worstelt wel ergens mee. Yomi wroet deze onderhuidse strijd letterlijk naar de oppervlakte.

De struggle, die in ieder van ons aanwezig is, daagt ons uit, lichamelijk, maar ook in het hoofd. De zintuigen worden op scherp gezet. De nabijheid van de ander voert ons doorheen een traject van emoties. Prikkels die we een plek moeten geven. Misschien zelfs een aanzet tot reflectie of een stretch van de comfort zone. Net zoals bij een verbaal gesprek, gaat de interactie met de ander, misschien eerst wat stroef, maar ergens onderweg vind je ongetwijfeld een klik, een connectie. Vanaf dan, ga je vrij rollen. Dat het ook qua workout kan tellen, is een aangename extra. Een uur op de Yomi-mat is fysiek uitputtend en is een prima cardio/core training. Het geeft je de mogelijkheid om diep te graven.

De Yomi praktijk is vooral gericht op individuele reflectie. Geen applaus of publiek. Niemand die je bewondert. Geen hulde voor het harde werk. Niemand is geïnteresseerd. De Yomi praktijk is er enkel voor jou en jouw uniek groeipad.

Iedereen benadert Yomi vanuit zijn eigen referentiekader en dat is prima. Het open systeem laat toe om er uit te halen (of in te stoppen), wat je zelf wil. Uiteraard gaat Yomi over lichaam en geest, over grenzen en gender. Zelfs over weerbaarheid, veerkracht en emotie. En nog zoveel meer. Hoe dan ook, Yomi laat niemand onberoerd. Het zit ingebakken in onze natuur. Struggle by nature!

De Yomi sessies zijn genderneutraal: dit betekent dat het mijn visie is dat alle gendergroepen Yomi samen en met elkaar moeten kunnen beleven. We zijn LGBTQ+ friendly. We willen niet in hokjes denken of de typische clichés bevestigen. Het allerbelangrijkste voor ons, is om een veilige, versterkende en non-toxische omgeving te creëren, die toelaat om samen te groeien (roll for change!). Elke Yomi-facilitator heeft wel de vrijheid om zelf de doelgroep te bepalen.

Veiligheid en een respectvolle omgang met elkaar zijn de grondvoorwaarden. Grenzen blijven te allen tijde bewaakt.

Benieuwd om meer te weten te komen over Yomi? Ik nodig je graag uit om deze website verder te exploreren en misschien ontmoeten we elkaar snel op de mat.

Wil je graag meer weten over de leerdoelen? Bekijk dan zeker de ECTS-fiche.
Mogelijke toepassingen van Yomi, vind je in het referentiekader.

Een overzicht van onze diensten en tarieven, vind je hier.

Blijven spelen!
Let's roll!

Mike
Yomi founder