De worsteling als handvat voor creatie

12-05-2021

De worsteling laat niemand onberoerd. Het is een universeel concept dat niet alleen gehanteerd wordt in de psychologie, maar ook uitgebreid terug te vinden is in de kunsten. Opmerkelijk is dat het vaak vrouwelijke artiesten zijn die met het thema aan de slag gaan. Yomi doet reeds jaren research naar het onderwerp en toont graag enkele interessante creaties.

1. Eldi Dundee (USA) - Wrestling women (wifes of Jacob)

Dundee baseert zich op een feministische lezing van het werk van Roland Bartheld: "Mythologies". Dit is het startpunt van haar research over het onderwerp. Ze verwijst in haar werken ook naar de Bijbelse figuur Jacob die worstelt met een engel en die ten tijde van de worsteling getrouwd was met twee vrouwen, die bovendien zusters waren. De worstelende dames die Dundee creëert, worden dan ook met een knipoog de "vrouwen van Jacob" genoemd, doelend op de mogelijke rivaliteit tussen de twee. Het is ook een persoonlijke interpretatie van de artiest, van het innerlijke conflict tussen het spirituele verlangen naar transcendentie van het ongezonde en basale, versus de magnetische aantrekkingskracht van een decadent lichamelijk verlangen.

Meer info:  https://www.eldidundee.co.uk/Subject-Series-Wrestling-Women

2. Christine Linnea Borch (DK) - As we meet more often

Christine studeerde choreografie en creërde in 2015 het framework Drømmesalen, waarbinnen ze ceremonies ontwikkelt rond diverse 'body related topics'. In 2010 ontwikkelde ze samen met Julian Weber het stuk: "As we meet more often", dat een mooie intense weergave is van de dynamiek die zich binnen elke relatie kan ontwikkelen.

Je kan het stuk hier bekijken: https://vimeo.com/18359794

3. Jessica Damen (USA) - The other story - Ariadne

Opnieuw laat de kunstenaar zich inspireren door een mythologisch verhaal. Het verhaal van Ariadne die verraden wordt door Theseus. Jessica buigt het verhaal van liefde en verraad om tot een krachtig beeld van zelfrealisatie, waarbij Ariadne kracht put uit de fysieke ontmoetingen met haar vriendinnen. De worstelende vrouwen tonen het beeld van de oneindige interne struggles die ze ervaren met liefde en hun partners. Alhoewel de mythe een ander einde kent, kiest Damen ervoor om Ariadne voor te stellen als een krachtige vrouw die haar interne strijd gebruikt om te groeien.

4. Schwalbe (NL) - Schwalbe speelt vals

In Schwalbe speelt vals verliezen de spelers zich, naar eigen zeggen, in het spel. De jonge gedreven theatermakers slepen het publiek mee in hun fysieke, compromisloze spel waarbij de moraal geleidelijk vervaagt.

Meer info: https://www.schwalbe.nu

5. Jenna Gribbon (USA) - Wrestler series

De New Yorkse Jenna Gribbon haalt haar inspiratie uit haar eigen omgeving en herinneringen uit vervlogen tijden. Zo organiseerde ze een aantal worstel-avonden voor haar intieme vriendinnen. De foto's van deze tactiele ontmoetingen, dienden als basis voor haar werk: worstel scenes, die Gribbon plaatst in omgevingen uit haar kindertijd. Met deze werken mengt ze zich ook in het maatschappelijk debat of de tepels van een vrouw zouden moeten worden gecensureerd op sociale media of bedekt in het openbaar. Alle tepels zijn bewerkt in fluo roze. Ze wil zo de aandacht trekken van de kijker en hen laten nadenken over de manier waarop we beelden van het lichaam 'consumeren'.

6. Femme Feral (UK)

Vice omschrijft Femme Feral als de queer fight club. Opgericht door kunstenaars Phoebe Patey-Ferguson en Anna Smith in de donkere dagen nadat Groot-Brittannië stemde om de Europese Unie te verlaten, geeft de groep vrouwen en mensen die zich als vrouw identificeren, ruimte om te schreeuwen en met elkaar het gevecht aan te gaan. Ze organiseerden een (performance) event onder de naam THERESAMAYSMACKDOWN.

7. Jacques Doillon - Mes séances de lutte

Zij (Sarah Forestier), een getormenteerde ziel, fragiel en rusteloos. Hij (James Thiérrée, een intelligente brok pure mannelijkheid. Het psychologisch machtsspel tussen de twee mondt uit in een dagelijks ritueel van ware fysische veldslagen. Ze vechten met elkaar en tasten elkaars grenzen af in een gevaarlijk, passioneel en zelfs dierlijk spel.

8. Etty Hillesum - Het verstoorde leven

Het verstoorde leven is een boek met dagboekfragmenten van Etty Hillesum. In haar dagboek verwoordde ze haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling (inclusief fysieke worstelingen met haar therapeut Spier, aangeduid in het boek met de letter S.) te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de absurditeiten van de holocaust. Het boek is niet alleen een sterk persoonlijk document, maar geeft ook enig inzicht in de wijze waarop de anti-Joodse maatregelen en deportaties in die jaren op Joden zelf zijn overgekomen.

9. Betzabé Garcia - The girl with two heads

De 18-jarige Anne onderzoekt de perceptie van 'vrouw zijn', in haar wereld die gekenmerkt wordt door een traditioneel 'vrouwelijke' moeder en de gym, waar ze vrij kan trainen/rollen met haar peers.