Het gevaar is zacht.

10-09-2020

De zachtheid (kijken, strelen, voelen, ...) in Yomi is af en toe een punt van reflectie, tussen de deelnemers. Moet het 'zachte' wel aanwezig zijn binnen Yomi. Is het speelse, actieve en sportieve rollen, niet voldoende?

Wij vinden alvast van niet. Waarom? Het rollen op zich, kan met momenten pittig en intens zijn. De 'stille' momenten, laten toe om samen op adem en in het hoofd te komen en de houding/beweging/situatie te evalueren en een plek te geven.

Bovendien, brengt het een nuttig evenwicht tussen het fysieke en het mentale.

Het zijn sterke prikkels, die nuttig zijn om weerbaarheid te trainen. Gevaar schuilt immers niet alleen in het fysieke, maar evenzeer in de liefdevolle dominantie, die ongewenst is.

Bovenal gaat het om grenzen stellen. Op de mat, mogen deelnemers erop vertrouwen dat grenzen worden aangegeven. Dit is een empathisch proces en is niet enkel de verantwoordelijkheid van 1 beoefenaar, maar van de 2 personen betrokken in de actie.

Niet makkelijk, hoor ik je denken. Klopt! Maar het zijn vaak de moeilijkste 'struggles', die zorgen voor de meeste groei.

Blijven rollen! Blijven spelen!

Yomi