Met wie deel ik de mat?

23-08-2020

Een vraag die vaak wordt gesteld: "Wie zijn die mannen en vrouwen waarmee je rolt?". Uiteraard zal ik geen namen noemen, maar wat ik wel kan zeggen, is dat het een boeiende groep van mensen is, afkomstig uit alle windstreken, met of zonder sportieve appetijt. Voelers & bewegers. Ondernemers & opvoeders. Theatermakers en verplegers. Jong en oud.

Het boeit blijkbaar heel wat mensen en dat is niet zo verrassend. Het gaat immers niet alleen om het fysieke, het stoeien of de playfight, maar om veel meer. Het aandurven van de interactie, het non-verbale verhaal dat je telkens weer opnieuw rolt met je oefenpartner. De ene keer is het een sportief gevecht en de andere keer leg je meer de nadruk op het stretchen van het lichaam en het laten binnenkomen van de tactiele en mentale impulsen. En dat allemaal zonder één woord te wisselen, zonder techniek of duidelijk afgebakende doelstellingen. Geen mannelijke of vrouwelijke energie. Gewoon energie.

En alhoewel de drang om te rollen in ieder van ons verscholen zit, is het ook heel bang om zich te tonen. Dat is het resultaat van onze conditionering. Het hoort niet om zo tactiel te zijn of om onze emoties te tonen.

Yomi of de skill van het rollen, beukt resoluut in  op deze maatschappelijke perceptie, door het creëren van veilige en non-toxische omgevingen, waar iedereen welkom is om samen te rollen en te groeien.

Verlang jij er soms naar om te stoeien?