Psychofysiek  en ervaringsgericht spelen met jongeren en jongvolwassenen

06-08-2022

Iedereen worstelt!

En dat is maar goed ook. Het geeft ons nieuwe inzichten, laat ons vertragen of versnellen en doet ons van koers veranderen wanneer wenselijk of nodig. Het "leeg maken", "zuiveren" of "herbronnen" wordt in onze samenleving echter nog al te vaak benaderd met verbale methodieken.

Wanneer woorden stil mogen zijn

Yomi doet het graag anders en gaat met de worsteling zelf aan de slag. Zonder veel woorden, opstellingen of oefeningen gaan we samen rollen. Deze tactiele dialoog, brengt je op een speelse, uitdagende en verbindende manier uit je hoofd en in je lijf. Ons lichaam is immers een belangrijke partner in het vinden van balans, rust & inspiratie. Het lijkt dan ook logisch dat het verwerken van prikkels, weerstanden en emoties ook zou gebeuren op een tactiel niveau.

Stoeien (als middel), voelt herkenbaar en geeft ons de mogelijkheid om intuïtief, explorerend en sensitief te werk te gaan, in een veilig en versterkend kader.

Persoonlijke en professionele groei zit bij Yomi in het vrije spel op de mat en is een gevolg van het ontwikkelen van tactiele empathie en comfort. Geen geconstrueerde oefeningen, simulaties, verbale reflecties of materialen, maar maximaal spelen en rollen zonder meer, verrijkt met kleine aha-momenten.

Tactiele dialogen bieden kansen

De kansen, mogelijkheden & impact van tactiele werkvormen krijgen geleidelijk aan meer aandacht en dat is enkel maar toe te juichen.

Mieke Matthyssen en Jan Naert concludeerden in hun artikel voor het tijdschrift Klinische Psychologie, het volgende: "Psychofysiek werken biedt veel kansen omdat het door de grote aandacht voor de lichaamsbeleving gaat om een andere aanpak dan de klassiekere vormen van preventie ondersteuning of hulpverlening. De praktijk leert dat zulke interventies met de juiste begeleiding jongeren erg aanspreken, mede door de directe ervaringen en de aansluiting bij hun leefwereld. Psychofysiek werken biedt zo een groot potentieel om naar jongeren te kijken in hun context, in hun relaties met anderen, met volwassenen, en in de ruimere samenleving. (Mieke Matthyssen, Jan Naert, Tijdschrift Klinische Psychologie, 2019, 49(4), 252-259)

Je worstelt en dat is maar goed ook. Maar voer de strijd niet enkel in je hoofd en met woorden. Beuk in op die conditionering en ga tactiel aan de slag met alle weerstanden en uitdagingen. Wees niet beschaamd om vrijuit te spelen, te voelen én te rollen. Activeer jouw Yomi-skills en stretch die comfort zone.

Geprikkeld om meer te weten of misschien wel mee te doen? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij zijn er voor je! Let's roll!