Blijven rollen! Zelfs in COVID-19 tijden

03-04-2020

Mag het?

Het antwoord is ja en nee. Door het verbod op contact tussen personen, is het niet meer mogelijk om reguliere sessies in te plannen. Dat zou te risicovol zijn. De sessies met een Yomi-begeleider en de start to roll trajecten, hernemen we naar alle waarschijnlijkheid in mei 2020.

Stoeien kan je leren!

Leef je in quarantaine samen met partner of kind? Dan heb je geluk. Je mag met die persoon samen rollen en Yomi exploreren. Misschien is het wel het juiste moment om je huisgenoot eens uit te dagen voor een rol partij. Leg enkele matrassen de grond op en je bent vertrokken. 

Bouw samen met je partner de interactie op, start rustig, durf emotie te tonen en diep te graven. Weet dat dit geen spelletje is van winnen of verliezen, maar van samen spelen en elkaar ontdekken. Je zal merken dat de Yomi-methodiek, je heel snel uit je hoofd haalt. Je lichaam leidt de weg. Voel je tijdens de worsteling een lach of een traan opwellen, hou ze dan niet tegen. Even stoppen, diep ademen en opnieuw (als je wil).

Stoeien met je kind is nuttig en kan zowel voor ouder als kind de ideale manier zijn om verbinding te faciliteren. Laat dit zeker niet alleen over aan de papa's van dienst. Rollen kan iedereen! Geef je over aan het moment, duidt grenzen aan waar en wanneer nodig, maar groei in het rollen en het plezier dat daarbij hoort.


Hoe begin je eraan?

Heel eenvoudig:

  1. zoek een goed plekje waar je veilig kan rollen;
  2. zit op de knieën tegenover elkaar;
  3. kijk elkaar in de ogen, zoek en voel het juiste moment om een beweging in te zetten;
  4. anticipeer, speel, rol, bouw vertrouwen op, worstel, duw en trek;
  5. 2 x tikken op de mat = stop = even op adem komen (en vertellen aan elkaar hoe leuk dat wel is)
  6. En opnieuw, 15 of 30 of ... minuten lang (pas op! het kan een echte workout zijn)

Hoe het ook rolt, blijf altijd respectvol en gentle voor elkaar.


Hieronder een klein fragment van de start van een Yomi research sessie. De fysieke puzzel wordt altijd anders gelegd, afhankelijk van de 2 personen die met elkaar rollen (afwachtend, actief, passief, competitief, voelend, ...).