Vertrouwen, connectie & Intimiteit

18-07-2021

Alhoewel Yomi een speelse en sportieve ontmoeting is tussen 2 personen op de mat, is het vooral een kader waarbinnen de beweger aan de slag gaat met de concepten, vertrouwen, connectie en intimiteit. Welke impact hebben deze 3 concepten op de beoefenaars en waar liggen de uitdagingen en kansen.

Om deze concepten te onderzoeken, dient er eigenlijk 1 basisvoorwaarde vervuld te zijn, namelijk veiligheid. Het kader van de Yomi-mat, biedt deze veiligheid en de interactie met de facilitator garandeert een respectvolle exploratie.

In deze omgeving ga je rollen, zoeken, wroeten en voelen. Het is zeker, dat je zal botsen op interne weerstand en dat je terecht zal komen in een rollercoaster van emoties. Dat is prima en zelfs wenselijk. Zal dit makkelijk zijn? Vaak wel, soms niet. Maar laat dat je niet afschrikken.

Daarvoor stappen we immers samen op de mat: om te wroeten, maar vooral ook om te werken aan onze fysieke empathie (het 'lezen' van de ander, het aangeven en respecteren van grenzen, het comfortabel zijn met het eigen lichaam en de nabijheid van dat van een ander, alle gevoelde prikkels een plek te geven in het hoofd, ...) en te groeien.

Om al deze prikkels, weerstanden en gevoeligheden te (h)erkennen, moeten ze eerst geïnitieerd worden. Dit gebeurt door de wederzijdse interactie op de mat, waarbij de Yomi-facilitator fungeert als een betrouwbare gids.

Blijven rollen! Stoeien kan je leren!