Methode

Yomi ben jij.

Misschien is het wat verlegen of zit het diep verborgen, maar ongetwijfeld is het aanwezig. Yomi is de eerste organisatie die op een structurele manier aan de slag gaat met de kracht en de dynamiek van stoeien en fysiek spel, en het hanteert als een middel voor inzicht, preventie en reflectie. Yomi is een skill die iedereen kan beheersen. Een spel- en expressievorm en een tool voor introspectie en reflectie. Bovendien is Yomi een statement, voor meer zelfbeschikking en een krachtig signaal tegenover uitwassen zoals grensoverschrijdend gedrag en de verpreutsing van de maatschappij.

In een online realiteit, waar mensen steeds minder fysiek in sync zijn met elkaar, geeft Yomi ruimte aan pure, krachtige en intieme menselijke emotie en interactie.

Stoeien als middel - Empathische & veerkrachtige wereld als doel

Sinds de jaren '90 onderzoekt Yomi "het fysieke en tactiele spel" in al zijn facetten. Iedereen waarmee Mike doorheen de jaren heeft gesproken, gestoeid of een Yomi sessie heeft beleefd, zal zich ongetwijfeld "de strand vraag" herinneren: "Je bent op het strand en iemand uit de groep wil je in het water duwen. Wat doe je? A, Je probeert de situatie zo snel mogelijk te ontvluchten, of B, je vindt het geweldig en gooit jezelf volledig in de strijd.". Een belangrijke meerderheid neigt naar B. Soms wat aarzelend maar vaak ook heel overtuigd.

Waarom zou je het stoeien, dat zoveel vreugde en verbinding tot stand heeft gebracht, opgeven?

Op de Yomi-mat vertellen mensen spontaan over het stoeien met broer en zus of over speelse interacties tijdens het kamp van de jeugdbeweging. Ook de meer intieme strijd (of het gebrek daaraan) tussen partners, komt aan bod. Al deze fijne en betekenisvolle herinneringen en momenten, zijn vaak op 1 hand te tellen of zijn zelfs volledig verdwenen uit het volwassen leven. Onze sociale conditionering speelt hierin een belangrijke rol.

Uiteraard zijn er ook minder fraaie verhalen te vertellen (misbruik, grensoverschrijdend gedrag, partnergeweld, ...).

In onze digitale maatschappij, delen we quasi alles, maar schrikken we van een schouderklopje. We durven elkaar niet meer (aan)raken. Een speelse interactie tussen vrienden, verwart ons. Ouders weten vaak niet hoe ze met hun kinderen moeten stoeien en geliefden slagen er maar moeilijk in om wederzijdse (fysieke) verwachtingen (bijvoorbeeld na trauma of ziekte), in te schatten. Deze tendens zal zich, naar ons gevoel, recht evenredig ontwikkelen met de verdere digitalisering.

Yomi gaat hiermee als eerste aan de slag en biedt een veilige omgeving, waar je met een facilitator (of oefenpartner) fysiek in interactie kan treden. Speels en met momenten pittig en intens. Worstelen is misschien wel het meest gebruikte woord in teksten over hulp en opvoeding. Iedereen worstelt wel ergens mee. Yomi wroet deze onderhuidse strijd letterlijk naar de oppervlakte. Van elke begeleider wordt een cliëntgerichte en traumasensitieve attitude verwacht.

Het Yomi-proces bestaat uit 4 elementen: vertrouwen - aanraking - aanvaarding - connectie (Trust-Touch-Accept-Connect). Deze elementen blijven elkaar beïnvloeden. Het is dus geen lineair proces.

De struggle, die in ieder van ons aanwezig is, daagt ons uit, lichamelijk, maar ook in het hoofd. De zintuigen worden op scherp gezet. De nabijheid van de ander voert ons doorheen een traject van emoties. Prikkels die we een plek moeten geven. Misschien zelfs een aanzet tot reflectie of een stretch van de comfort zone. Net zoals bij een verbaal gesprek, gaat de interactie met de ander, misschien eerst wat stroef, maar ergens onderweg vind je ongetwijfeld een klik, een connectie. Vanaf dan, ga je vrij rollen. Dat het ook qua workout kan tellen, is een aangename extra. Een uur op de Yomi-mat is fysiek uitputtend en is een prima cardio/core training. Het geeft je de mogelijkheid om diep te graven. Net zoals bij andere contactvormen, heeft het rollen een positieve invloed op onze biochemische huishouding (Oxytocine, BDNF, ...)

De Yomi praktijk is vooral gericht op individuele reflectie. Geen applaus of publiek. Niemand die je bewondert. Geen hulde voor het harde werk. De Yomi praktijk is er enkel voor jou en jouw uniek groeipad.

Struggle by nature!

Iedereen benadert Yomi vanuit het eigen referentiekader en dat is prima. Het open systeem laat toe om er uit te halen (of in te stoppen), wat je zelf wil. Uiteraard gaat Yomi over lichaam en geest, over grenzen en gender. Zelfs over weerbaarheid, veerkracht en emotie. En nog zoveel meer. Hoe dan ook, Yomi laat niemand onberoerd. Het zit ingebakken in onze natuur.

De Yomi sessies zijn genderneutraal: dit betekent dat het onze visie is dat alle gendergroepen Yomi samen en met elkaar moeten kunnen beleven. We zijn LGBTQIA+ friendly. We willen niet in hokjes denken of de typische clichés bevestigen. Het allerbelangrijkste voor ons, is om een veilige, versterkende en non-toxische omgeving te creëren, die toelaat om samen te groeien (roll for change!). Elke begeleider heeft wel de vrijheid om zelf de doelgroep te bepalen.

Veiligheid en een respectvolle omgang met elkaar zijn de grondvoorwaarden. Grenzen blijven te allen tijde bewaakt.

Wil je meer weten over de leerdoelen? Bekijk dan zeker de ECTS-fiche.
Mogelijke toepassingen van Yomi, vind je in het referentiekader.

Blijven spelen!
Let's roll!

Yomi