Vraag & Antwoord


Wat is Yomi?

Goede vraag! Yomi is een proces, een tool, een spelvorm & methode.

Yomi wil (jong) volwassenen in beweging brengen (tactiel spel - contactsport disruptor);
Yomi wil (jong) volwassenen laten groeien (coaching, therapie);
Yomi wil de vaardigheden van professionals aanscherpen (skill training, methode, assessment);
Yomi wil inbeuken op de sociale conditionering (activisme).

Het uitgangspunt van Yomi is spel. Een interactie tussen 2 personen op de mat. Een woordeloos gesprek. Een lichamelijke worsteling. Yomi is gebaseerd op grappling (grondvechten) en stoeien (playfight - raufen) en de psychologie achter de interactie. Yomi maakt een unieke koppeling tussen de harde (sportieve, lichamelijke) en de soft skills (emotie, gevoel). Op de mat kan het er pittig en competitief aan toe gaan (of niet), maar altijd veilig en respectvol.

Yomi gaat aan de slag met uitdagende thema's, zoals lichaamsbewustzijn, consent, gender, tactiel spelen en begrijpen, empathisch en ethisch handelen, impulscontrole, ... .

Tactiele puzzel
Tactiele puzzel

Met wie doe ik aan Yomi?

Onze visie is dat je Yomi kan beoefenen met iedereen: partner, kind, vriend of onbekende. Net zoals je met iedereen kan praten, lopen of wandelen. Toch is het nuttig om eerst kennis te maken met Yomi, tijdens enkele individuele sessies of een andere Yomi-activiteit. De Yomi-facilitatoren beschikken over de nodige fysieke empathie om af te remmen of net te versnellen, wanneer nodig. Als je dat niet doet, loop je de kans om heel wat unieke lagen van het rollen te mislopen. Yomi richt zich op (jong) volwassenen vanaf 14 jaar.

Een speelse maar sportieve worsteling. Is het dan een vechtsport?

We benaderen Yomi niet als een vechtsport. Een sport streeft meestal naar een duidelijke winnaar en verliezer en wordt begrensd door een geheel van regels en technieken. Tijdens een Yomi sessie gaat het er vaak competitief en pittig aan toe, maar dat wordt dan bepaald door de 2 beoefenaars zelf en niet door het spel an sich. Niettegenstaande is het een prima cardio/core training. De interactie is gebaseerd op instinct (wat reeds aanwezig is). Uiteraard zal je door oefening en persoonlijke interesse, steeds meer inzicht krijgen in de mogelijkheden (en grenzen) van jouw lichaam (hefboomtechnieken, houdgrepen, klemmen, domineren, verdedigen, durven te ondergaan, initiëren, ...). Het uitgangspunt blijft evenwel het instinctmatig handelen. Durven exploreren.

Bovendien presenteren de traditionele vechtsporten zich vaak als een all-in-one systeem. Ze zitten een beetje opgesloten in hun eigen keurslijf van tradities en waarden en kunnen maar moeilijk innoveren. Een vechtsport vertrekt steeds vanuit "het vechten", terwijl Yomi daar helemaal geen verwantschap mee heeft. Yomi laat, zelfs in de meest competitieve vorm, ruimte voor zachtheid en natuurlijke flow, wat fundamenteel verschillend is van vecht- en verdedigingssporten, die vertrekken vanuit de mindset om zo snel mogelijk te overwinnen en/of uit te schakelen (en dus weinig ruimte laten voor enige vorm van empathie).

Een mentale boost. Is het dan therapie?

Wij zijn ervan overtuigd dat Yomi een nuttige aanvulling kan zijn op het dagelijks leven. Yomi raakt immers diverse onderwerpen aan (weerbaarheid, veerkracht, grenzen, intimiteit, vertrouwen, impuls controle, lichaamstaal, conditie, body positivity, ...). Het laat niemand onberoerd. De 1 op 1 didactiek is bewust gekozen, zodat iedereen de nodige aandacht krijgt, die zij verdienen. Yomi sessies zullen ongetwijfeld een positieve invloed uitoefenen op jouw omgeving en niet in het minst op jezelf. Het kan een aanzet zijn tot introspectie en reflectie. Yomi kan worden beschouwd als een speltherapie voor volwassenen, psychomotorische therapie en/of creatieve therapie.

Hoe moet ik me een Yomi sessie voorstellen?

Niet voorstellen, gewoon doen! Een Yomi sessie is gebaseerd op vrij spel en instinct. Verwacht dus geen technische training. Het is de bedoeling om maximaal te rollen en een unieke speel- en rolstijl te ontwikkelen. De mat is veilig en respectvol. Je zal snel merken dat elke sessie verschillend is en je nieuwe inzichten geeft (= transformatie). Voel je nu al een beetje spanning/onwennigheid? Dat is normaal en geeft aan dat het op een of andere manier binnenkomt.

Hoe lang duurt een sessie?

Dit kan variëren, maar in de regel hanteren we sessies van 60 minuten.

Wordt Yomi gemengd beoefend?

Yomi wordt niet-binair benaderd. Gender op zich wordt niet als een 'issue' bekeken en iedereen kan met elkaar rollen. De verschillende lagen van Yomi, laten toe om diep te graven en samen te exploreren. Er is evenwel geen plaats voor respectloos gedrag. Dit gezegd zijnde, kan het nuttig zijn om in interactie te treden met een gender waartoe je aangetrokken voelt. Dit laat toe om begrippen als connectie, gedeelde intimiteit, empathie, ... nog verder uit te puren. Het is ook om die reden dat elke Yomi-facilitator de vrijheid heeft om zelf de doelgroep te bepalen. Gelieve deze keuze ook te respecteren.

Ik vind Yomi super, maar mijn partner maakt bezwaren. Wat nu?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Vaak is het onbegrip te wijten aan het onbekende of angst. De partner, die vaak niet weet hoe het juist in elkaar zit, baseert zich op de eigen perceptie. Praat erover. Toon het misschien. Vertel ook wat het met je doet en welk effect het heeft op de relatie en/of het dagelijks leven. Maar vergeet niet, Yomi doe je in de eerste plaats voor jezelf. We schreven een kort artikel over dit onderwerp. Meer info.

Waarom is een Yomi sessie 1 op 1 en niet in groep?

In groep spelen mensen een verschillende rol en gedragen ze zich in verhouding tot die groep. Dat werkt niet altijd productief voor dit type van exploratie. Tijdens Yomi, zijn de 2 beoefenaars ook erg op elkaar gericht. Een groepsdynamiek biedt geen echte meerwaarde. Niettegenstaande zullen er in de toekomst workshops en trajecten worden ontwikkeld voor diverse doelgroepen. Hou onze kanalen in de gaten voor updates.

Wat is de visie achter Yomi?

De insteek is dat (jong) volwassenen vaak moeite hebben met het fysieke en al zeker met het tactiele. We delen erg intieme dingen online, maar schrikken van een schouderklopje. Een speelse uitwisseling tussen 2, wordt al snel eng geïnterpreteerd. Partners weten vaak niet hoe ze lichamelijk 'echt' kunnen verbinden. Ouders zoeken naar de juiste houding om met hun kind te stoeien. Intimiteit wordt vaak verward met seksualiteit. Tactiele spelen, worden in de jeugdvereniging/onderwijs meer en meer buitenspel gezet. Het ontbreekt handhavers vaak aan fysieke empathie, waardoor er enkel wordt gehandeld vanuit techniek en conflict. Yomi gaat met al deze uitdagingen aan de slag en biedt een veilig kader om primaire, speelse & fysieke emotie en interactie, mogelijk te maken. Stoeien kan je leren!

In een maatschappij die enerzijds gekenmerkt wordt door #metoo en anderzijds verpreutsing, beweegt Yomi tussen deze 2 extremen in en gaat ze voluit voor het actief promoten van tactiel contact tussen mensen.

Bovendien is Yomi ook een authentieke training. Yomi werkt bevrijdend en scherpt de zintuigen aan. Iedereen benadert het anders en dat is prima. Het Yomi-proces bestaat uit 4 elementen: vertrouwen - aanraking - aanvaarding - connectie (Trust-Touch-Accept-Connect). Deze elementen blijven elkaar beïnvloeden. Het is dus geen lineair proces.

Yomi, all fun & games maar ben ik er ook echt iets mee?

Wij zijn er alvast van overtuigd van wel. Yomi werkt door op verschillende niveaus (fysiek/mentaal). Het laat je groeien als persoon, professional, artiest, .... Je krijgt meer inzicht in body dynamics en de nuances van een tactiele dialoog. Je ontwikkelt een persoonlijke speel- en rolstijl. Yomi zet je op een speelse en uitdagende manier in beweging. Indirect, zal het je veerkrachtiger en weerbaarder maken. Daarnaast is het een pittige core training. Yomi kan eveneens ingezet worden bij specifieke doelgroepen.

Hoe vaak beoefen ik Yomi?

Die keuze moet je zelf maken, maar wij vinden alvast dat het tot de wekelijkse activiteiten kan behoren. Yomi is 'a way of life'.

Welke kledij draag ik tijdens een sessie?

Het meest ideale is een rashguard (compression shirt, sport bra) & short/legging. Maar alle kledij, waarin je makkelijk beweegt en die niet te los zit, volstaat.

Zijn er bepaalde regels?

Yomi is een open systeem, met zo weinig mogelijk beperkingen. Tijdens een sessie bouw je vertrouwen op en zal je de ander en jezelf steeds meer kunnen uitdagen en dieper kunnen graven. Die interactie is een proces. Je zal ook meer vertrouwd raken met de concepten "fysieke empathie, intimiteit en connectie".

Wat we niet doen:

:: elkaar opzettelijk pijn doen;
:: trappen;
:: werpen.


Het is niet de bedoeling om de ander zo snel mogelijk te overwinnen. Het is even belangrijk om te ervaren, te voelen wat een bepaalde houding, greep, positie met jou en je oefenpartner doet (hoe reageert mijn ademhaling, hoe voelt deze (on)comfortabele houding, wil ik vluchten van deze nabijheid of net niet, durf ik zelf actie te initiëren, laat ik de ander toe of net niet, hoe kan ik (blijven) domineren, ...). Zoek naar je eigen identiteit.

Speel, ontdek & groei!
Voel & pas aan!

Moet ik erg sportief zijn?

Nee! Yomi is toegankelijk voor jong en oud, al dan niet sportief. Maar opgelet, Yomi kan verslavend werken :-)