Vraag & Antwoord

Wat is Yomi?

Yomi is een skill en verdient een plek in eenieders leven. Het is een tactiele bewegingsvorm, die ook mentaal een boost geeft. Het uitgangspunt is durven spelen, een interactie tussen 2 personen op de mat. Een woordeloos gesprek. Een tactiele puzzel. Een lichamelijke worsteling. Yomi is gebaseerd op grappling (grondvechten) en stoeien (playfight - raufen) en focust zowel op de harde (sportief) als de soft skills (emotie). Yomi is zeker niet zweverig. Op de mat kan het er pittig en competitief aan toe gaan. Maar altijd veilig en respectvol.

Yomi wil het rollen als spel- en introspectiemethodiek introduceren. Yomi gaat aan de slag met moeilijke thema's die dringend aandacht verdienen, zoals lichamelijkheid, consent, genderbegrippen, tactiel spelen en begrijpen, ....

Met wie doe ik aan Yomi?

Onze visie is dat je Yomi kan beoefenen met iedereen: partner, kind, vriend of onbekende. Net zoals je met iedereen kan praten, lopen of wandelen. Toch is het interessant om eerst te rollen met een ervaren begeleider. Hij of zij beschikt over de nodige fysieke empathie om af te remmen of net te versnellen, wanneer nodig. Als je dat niet doet, loop je de kans om heel wat unieke lagen van het rollen te mislopen. Misschien vind je ons Start to Roll-traject wel interessant. Je kan het hier bekijken.

Een speelse maar sportieve worsteling. Is het dan een vechtsport?

Yomi benadert het rollen niet als een vechtsport. Een sport streeft meestal naar een duidelijke winnaar en verliezer en wordt begrensd door een geheel van regels en technieken. Tijdens het rollen gaat het er vaak competitief of pittig aan toe, maar dat wordt dan bepaald door de 2 beoefenaars zelf en niet door het spel an sich. Niettegenstaande is het een prima cardio/core training. De interactie is gebaseerd op instinct (wat reeds aanwezig is). Uiteraard zal je door oefening, steeds meer inzicht krijgen in de mogelijkheden (en grenzen) van het lichaam (hefboomtechnieken, houdgrepen, klemmen, domineren, verdedigen, durven te ondergaan, initiëren, ...). Het uitgangspunt blijft evenwel het spelen. Durven te rollen én te exploreren.

Bovendien presenteren de traditionele vechtsporten zich vaak als een all-in-one systeem. Ze zitten een beetje opgesloten in hun eigen keurslijf van tradities en waarden en kunnen maar moeilijk innoveren.

Een mentale boost. Is het dan therapie?

Wij zijn ervan overtuigd dat Yomi een nuttige aanvulling kan zijn op het dagelijks leven. Yomi raakt immers verschillende onderwerpen aan (weerstand, veerkracht, grenzen, intimiteit, vertrouwen, impuls controle, lichaamstaal, uithouding, body positivity, ...). Het laat niemand onberoerd. De 1 op 1 methodiek is bewust gekozen, zodat iedereen de nodige aandacht krijgt die hij of zij verdient. Yomi sessies zullen afstralen op jouw omgeving en niet in het minst op jezelf. Yomi kan ook worden beschouwd als een lichaamsgerichte therapie. Het is een aanzet tot introspectie.

Hoe moet ik me een Yomi sessie voorstellen?

Niet voorstellen, gewoon doen! De Yomi sessie zelf is gebaseerd op spel en instinct. Verwacht dus geen technische training. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk te rollen, te ervaren, te voelen en te groeien. De mat is veilig en respectvol. Je zal snel merken dat elke sessie verschillend is en je nieuwe inzichten geeft (= transformatie). Voel je nu al een beetje spanning/onwennigheid? Dat is normaal en geeft aan dat het op een of andere manier binnenkomt.

Hoe lang duurt een sessie?

Er worden momenteel sessies aangeboden van 60 of 120 minuten.

Wordt Yomi gemengd beoefend?

Yomi wordt niet-binair benaderd. Gender op zich wordt niet als een 'issue' bekeken en iedereen kan met elkaar rollen. De verschillende lagen van Yomi, laten toe om diep te graven en samen te exploreren. Er is evenwel geen plaats voor respectloos gedrag. Dit gezegd zijnde, kan het nuttig zijn om te rollen met een gender waartoe je ook wordt aangetrokken. Dit laat toe om begrippen als connectie, gedeelde intimiteit, empathie, ... nog verder uit te puren. Het is ook om die reden dat elke Yomi-facilitator de vrijheid heeft om zelf te bepalen met wie hij of zij rolt. Gelieve deze keuze ook te respecteren.

Waarom is een Yomi sessie 1 op 1 en niet in groep?

In groep spelen mensen een verschillende rol en gedragen ze zich in verhouding tot die groep. Dat werkt niet altijd productief voor dit type van exploratie. Tijdens het rollen, zijn de 2 beoefenaars ook erg op elkaar gericht. Een groep biedt geen echte meerwaarde. Niettegenstaande kunnen er kleine study groups en gatherings worden georganiseerd, waar de mogelijkheid wordt geboden om met verschillende mensen in interactie te treden.

Wat is de visie achter Yomi?

De insteek is dat (jong) volwassenen vaak moeite hebben met het lichamelijke. We delen erg intieme dingen online, maar schrikken van een schouderklopje. Een speelse interactie tussen 2, wordt al snel eng geïnterpreteerd. Partners weten vaak niet hoe ze lichamelijk met elkaar 'echt' kunnen omgaan. Ouders zoeken naar de juiste houding om met hun kind te stoeien. Intimiteit wordt vaak verward met seksualiteit. Tactiele spelen, worden in de jeugdvereniging meer en meer buitenspel gezet. Yomi gaat met deze uitdagingen aan de slag en biedt een veilig kader om primaire, speelse & fysieke emotie en interactie, mogelijk te maken. Stoeien kan je leren!


In een maatschappij die enerzijds gekenmerkt wordt door #metoo en anderzijds verpreutsing, rolt Yomi tussen deze 2 extremen in.

Bovendien is het ook een authentieke training. Het rollen werkt bevrijdend en scherpt de zintuigen aan. Iedereen benadert het anders en dat is prima. Het rollen is gebaseerd op 4 fases: vertrouwen - aanraking - aanvaarding - connectie (Trust-Touch-Accept-Connect). Deze fases blijven elkaar beïnvloeden. Het is dus geen lineair proces.

Hoe vaak beoefen ik Yomi?

Die keuze moet je zelf maken, maar wij vinden alvast dat het tot de wekelijkse activiteiten kan behoren. Rollen is 'a way of life'. Een ideale introductie tot het rollen, is het "Start to Roll" traject : 6 rolsessies van 120 minuten, in te plannen naar keuze. Na dit traject, heb je voldoende fysieke empathie om met anderen te rollen en kan je deelnemen aan onze open mat sessies, ....

Welke kledij draag ik tijdens het rollen?

Het meest ideale is een rashguard & short. Maar je kan rollen in alle kledij, waarin je makkelijk beweegt en die niet te los zit.

Zijn er bepaalde regels?

Yomi is een open kader, met zo weinig mogelijk beperkingen. Tijdens een sessie bouw je vertrouwen op en zal je de ander en jezelf steeds meer kunnen uitdagen en dieper kunnen graven. De interactie is een proces. Je zal ook meer vertrouwd raken met de concepten "fysieke empathie, intimiteit en connectie".

Wat we niet doen:

:: elkaar opzettelijk pijn doen;
:: trappen;
:: een tikje kan (hoeft niet), maar wel met open handen;
:: werpen.


Het is niet de bedoeling om de ander zo snel mogelijk te overwinnen. Het is even belangrijk om te ervaren, te voelen wat een bepaalde houding, greep, positie met jou en je oefenpartner doet (hoe reageert mijn ademhaling, hoe voelt deze oncomfortabele situatie, wil ik vluchten van deze nabijheid of net niet, durf ik zelf actie te initiëren, laat ik de ander toe of net niet, hoe kan ik domineren, ...). Zoek naar je eigen identiteit in de rol.

Speel, ontdek & groei!
Voel & pas aan!
Maar vooral...have fun!

Bij bepaalde sessies, zoals primal touch, die nog meer gericht zijn op relatie, instinctieve energie en connectie, kunnen andere afspraken gelden.

Moet ik erg sportief zijn?

Nee! Iedereen kan het. Het rollen is toegankelijk voor jong en oud. Maar opgelet, het rollen kan verslavend werken :-)