Vraag & Antwoord

Wat is Yomi?

Yomi is een skill en verdient een plek in eenieders dagelijks leven. Het is een fysieke bewegingsvorm, die ook mentaal een boost geeft. Het uitgangspunt is spelen, een interactie tussen 2 personen op de mat. Een woordeloos gesprek. Een tactiele schaakpartij. Een speelse, maar sportieve worsteling, zoals je die had als kind, maar vaak, ergens onderweg verliest, op de weg naar volwassenheid. Yomi is gebaseerd op grappling (grondvechten) en stoeien (playfight - raufen) en focust daarbij zowel op de meer harde (sportieve) als de soft skills (emotie).

Met wie doe ik aan Yomi?

Mijn visie is dat je Yomi kan beoefenen met iedereen: partner, kind, vriend of onbekende. Net zoals je met iedereen kan praten, lopen of wandelen. Toch is het interessant om eerst te rollen met een ervaren begeleider. Hij of zij beschikt over de nodige fysieke empathie om af te remmen of net te versnellen, wanneer nodig. Als je dat niet doet, loop je de kans om heel wat unieke lagen van het rollen te mislopen. Misschien vind je ons Start to Roll traject wel interessant. Je kan het hier bekijken.

Een speelse maar sportieve worsteling. Is het dan een vechtsport?

Ik benader het rollen niet als een vechtsport. Een sport streeft meestal naar een duidelijke winnaar en verliezer en wordt begrensd door een geheel van regels en technieken. Tijdens het rollen gaat het er vaak competitief of pittig aan toe, maar dat wordt dan bepaald door de 2 beoefenaars zelf en niet door het spel an sich. Niettegenstaande is het een prima cardio training. De interactie is gebaseerd op instinct (wat reeds aanwezig is). Uiteraard zal je door oefening, steeds meer inzicht krijgen in de mogelijkheden (en grenzen) van het lichaam (hefboomtechnieken, houdgrepen, klemmen, domineren, verdedigen, durven te ondergaan, initiëren, ...). Het uitgangspunt blijft evenwel het spelen. Durven te rollen én te exploreren.

Bovendien presenteren de traditionele vechtsporten zich vaak als een all-in-one systeem. Ze zitten een beetje opgesloten in hun eigen keurslijf van tradities en waarden en kunnen maar moeilijk innoveren.

Een mentale boost. Is het dan therapie?

Ik ben ervan overtuigd dat Yomi een nuttige aanvulling kan zijn op het dagelijks leven. Yomi raakt immers verschillende onderwerpen aan (weerstand, veerkracht, grenzen, intimiteit, vertrouwen, impuls controle, lichaamstaal, uithouding, body positivity, ...). Het laat niemand onberoerd. De 1 op 1 methodiek is bewust gekozen, zodat iedereen de nodige aandacht krijgt die hij of zij verdient. Yomi sessies zullen afstralen op je omgeving en niet in het minst op jezelf. Yomi kan ook worden beschouwd als een lichaamsgerichte therapie.

Hoe moet ik me een Yomi sessie voorstellen?

Via deze website, kan je een Yomi sessie of traject boeken in de Yomi loft te Antwerpen.  De Yomi sessie zelf is gebaseerd op spel en instinct. Verwacht dus geen technische training. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk te rollen, te ervaren, te voelen en te groeien. De mat is veilig en respectvol. Tijdens de sessie wordt het praten zoveel als mogelijk beperkt (maar als je iets wil delen/vertellen, kan dat uiteraard). Je zal snel merken dat elke rol op de mat verschillend is en je nieuwe inzichten geeft (= transformatie). Rollen is een skill.

Hoe lang duurt een sessie?

Er worden momenteel sessies aangeboden van 90 minuten.

Wordt Yomi gemengd beoefend?

Yomi wordt niet-binair benaderd. Gender op zich wordt niet als een issue bekeken en iedereen kan met elkaar rollen. De verschillende lagen van Yomi, laten toe om diep te graven en samen te exploreren. Er is evenwel geen plaats voor respectloos gedrag.

Waarom is een Yomi sessie 1 op 1 en niet in groep?

In groep spelen mensen een verschillende rol en gedragen ze zich in verhouding tot die groep. Dat werkt niet altijd productief voor dit type van exploratie. Tijdens het rollen, zijn de 2 beoefenaars ook erg op elkaar gericht. Een groep biedt geen echte meerwaarde. Niettegenstaande bekijken we momenteel toch de mogelijkheid om in kleine groep samen te komen.

Wat is de visie achter Yomi?

De insteek is dat mensen vaak moeite hebben met aanraking. We delen erg intieme dingen online, maar schrikken van een schouderklopje. Een speelse interactie tussen 2 volwassenen, wordt al snel eng geïnterpreteerd. Partners weten vaak niet hoe ze lichamelijk met elkaar 'echt' kunnen omgaan. Ouders zoeken naar de juiste houding om met hun kind te stoeien. Intimiteit wordt vaak verward met seksualiteit. Yomi gaat met deze uitdagingen aan de slag en biedt een veilig kader om primaire, speelse & fysieke emotie en interactie, mogelijk te maken.


In een maatschappij die enerzijds gekenmerkt wordt door #metoo en anderzijds verpreutsing, rolt Yomi tussen deze 2 extremen in.

Bovendien is het ook een authentieke training. Het rollen werkt bevrijdend en scherpt de zintuigen aan. Iedereen benadert het anders en dat is prima. Het rollen is gebaseerd op 4 fases: vertrouwen - aanraking - aanvaarding - connectie.

Hoe vaak beoefen ik Yomi?

Die keuze moet je zelf maken, maar wij vinden alvast dat het tot de dagelijkse activiteiten kan behoren. Rollen is 'a way of life'. Een ideale introductie tot het rollen, is het "Start to Roll" traject : 5 rol-sessies van 90 minuten, in te plannen naar keuze. Na dit traject, heb je voldoende mat-gevoel om met anderen te rollen en kan je deelnemen aan onze open mat sessies, andere opleidingen, ....

Welke kledij draag ik tijdens het rollen?

Het meest ideale is een rashguard & short. Maar je kan rollen in alle kledij, waarin je makkelijk beweegt en die niet te los zit.

Zijn er bepaalde regels?

Yomi is een open frame, met zo weinig mogelijk beperkingen. Tijdens een sessie bouw je vertrouwen op en zal je de ander en jezelf steeds meer kunnen uitdagen en dieper kunnen graven. De interactie is een proces. Je zal ook meer vertrouwd raken met het concept "fysieke empathie", waarbij je aanvoelt wat mogelijk is.

Wat we niet doen:

:: elkaar opzettelijk pijn doen;
:: trappen;
:: een tikje kan (hoeft niet), maar wel met open handen;
:: werpen (tenzij vooraf overeengekomen);


Het is niet de bedoeling om de ander zo snel mogelijk te overwinnen. Het is even belangrijk om te ervaren, te voelen wat een bepaalde houding, greep, positie met jou en je oefenpartner doet (hoe reageert mijn ademhaling, hoe voelt deze oncomfortabele situatie, wil ik vluchten van deze nabijheid of net niet, durf ik zelf actie te initiëren, laat ik de ander toe of net niet, hoe kan ik domineren, ...).

Speel, ontdek & groei!
Voel & pas aan!
Maar vooral...have fun!

Bij bepaalde sessies, zoals primal touch, kunnen andere afspraken gelden.

Moet ik erg sportief zijn?

Nee! Iedereen kan het. Het rollen is toegankelijk voor jong en oud. Maar opgelet, het rollen kan verslavend werken :-)